Zakaj izbrati kompresijske nogavice?

5 razlogov zakaj potrebujete kompresijske nogavice

Mnogi ljudje, ko slišijo besede “kompresijske nogavice” takoj pomislijo: “Premlad (-a) sem za le te!”. Ne glede na vašo starost ali stopnjo aktivnosti lahko kompresijske nogavice mnogim ljudem prinesejo ogromne koristi. Da bi razumeli, kako vam  kompresijske nogavice lahko pomagajo, je pomembno vedeti, kako cirkulacija vpliva na vaše noge.

Zakaj kompresijska terapija deluje

Vaše srce nenehno črpa kri po arterijah. Te žile delujejo kot cevi, ki prenašajo kri pod visokim pritiskom po vsem telesu in oskrbujejo celice s kisikom in drugimi potrebnimi snovmi.

To seveda vključuje tudi arterije in žile v nogah. Na žalost je črpanje krvi, limfe in drugih tekočin iz spodnjih okončin nekoliko težje.

Vaše žile in limfni sistem niso pod tlakom, kar pomeni, da morajo delovati proti gravitaciji, da se tekočine lahko vrnejo navzgor po nogah. Običajno to storijo mečne in stegenske mišice, vendar pa le te ne delujejo vedno dovolj učinkovito, da bi preprečile zadrževanje krvi v nogah, kar povzroča poznan občutek “težkih nog”.

Kompresijske nogavice pomagajo pri kroženju krvi, saj pomagajo potisniti kri in tekočine iz nog. Ustvarijo “gradient pritiska”, s tem se tesno prilegajo okoli gležnja in nežno popuščajo v pritisku proti vrhu nogavice. To ustvarja boljši venski tlak in preprečuje otekanje ter povečano utrujenost nog po dolgem delovnem dnevu ali fizični aktivnosti.

5 razlogov za razmislek o kompresijskih nogavicah

Če se vam katera od naslednjih situacij zdi znana, bi vam lahko kompresijske nogavice zelo pomagale!

1. V službi sedite ves dan

Nekateri mečni mišici pravijo tudi drugo srce. To je zato, ker meča med gibanjem delujejo kot enakomerna črpalka in ustvarja pritisk na vene v spodnjem delu noge, kar omogoča, da kri teče nazaj v smeri srca. Če ves dan sedite za pisalno mizo, te mečne mišice delajo zelo malo in lahko povzročijo zadrževanje krvi v spodnjem delu nog.

2. Dolgo stojite

Hoja spodbuja večji pretok krvi z uporabo meč kot mišične črpalke za vaše žile. Če pa dlje časa stojite v enakem položaju, boste močno zmanjšali učinkovitost tega sistema. Zato so delavci, trgovci in gostinsko osebje odlični kandidati za uporabo kompresijskih nogavic! Vaše noge se bodo z uporabo kompresijskih nogavic po službi počutile manj utrujene in bodo imele več energije.

3. Vadite

Realno gledano, nošenje kompresijskih nogavic najbrž ne bo skrajšalo časa vašega pol-maratona ali pa vam omogočilo, da dvignete dodatnih 20 kilogramov pri počepih. Kompresija pa vam lahko pomaga pri okrevanju po vadbi in zmanjša bolečine v nogah. Študije so pokazale, da nošenje kompresijskih nogavic med vadbo in med počitkom lahko zmanjša bolečine v mišicah nog.

4. Potujete

Se spomnite, ko smo razlagali, kako dolgo sedenje lahko povzroči, da se vam v nogah nabere kri?

Daljše potovanje na letalu ima lahko enak učinek. Dolgotrajno sedenje med letenjem poveča tveganje za nastanek globoke venske tromboze – ali krvnih strdkov. Uporaba kompresijske terapije je odlično orodje za preprečevanje tega pojava. Prav tako vam bo pomagalo, da se bodo vaše noge počutile sveže, ko boste prispeli na cilj!

5. Všeč so vam kul nogavice!

Od poslovnih, modnih, športnih do medicinskih nogavic, so le te na voljo v različnih materialih in barvnih kombinacijah. Ne glede na to, ali potrebujete nekaj specialnega za delo ali uživate v estetski športni nogavici, bodo kompresijske nogavice videti enako dobro, kot je občutek ob njihovem nošenju!

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart