Zakaj izbrati rolator za pomoč pri hoji?

Rolator je pripomoček pri hoji na kolesih, ki ljudem omogoča, da se premikajo sami, ne da bi potrebovali pomoč. Rolator je najlažje opisati kot pohodni okvir s tremi ali štirimi kolesi.

Obstaja več razlogov, zakaj se ljudje odločijo za uporabo rolatorja. Rolator se lahko začasno uporablja po (npr.):

  • Operaciji na kolenu ali kolku
  • Možganski kapi (možganski krvavitvi)
  • Motnji ravnotežja

Včasih se morajo ljudje dolgo zanašati na rolatorje ali hodulje. To so predvsem ljudje, ki se jim zaradi starosti počasi slabšajo fizične sposobnosti, a se svobode še ne želijo odreči. Kar eden na pet oseb po 65. letu starosti jih ima težave s hojo. Rolator je lahko rešitev za to skupino oseb, ki z uporabo rolatorja ali hodulje ohranijo svojo neodvisnost do kasnejšega življenja.

Izbira pravega sprehajalca:

Na trgu je veliko različnih vrst rolatorjev, od preprostih (brez dodatne opreme) do res izpopolnjenih rolatorjev, ki so opremljeni z zavorami, kosarami, sedeži, nosilci za palice, itd.. Če želite izbrati pravi rolator za vas, je pomembno upoštevati naslednje:

3-kolesni rolatorji so idealni za uporabo v zaprtih prostorih, so lahki in zelo okretni. Pomanjkljivost je, da je 3-kolesni rolator manj stabilen kot 4-kolesni.

4-kolesni rolatorji so veliko bolj stabilni kot 3-kolesni rolatorji. Poleg tega so bolj primerni za uporabo na prostem in vožnjo čez majhne ovire.

Kolesa – Rolatorji so lahko opremljeni z velikimi in majhnimi kolesi. Velika kolesa so primerna za vožnjo po neravnem terenu, majhna kolesa so bolj primerna za notranjo uporabo.

Pnevmatike – Pnevmatike lahko polnite z zrakom ali so trdne (polne). Trdne pnevmatike so primerne samo za uporabo v zaprtih prostorih. Prednost trdnih pnevmatik je seveda v tem, da se ne morejo preluknjati. Z zrakom napolnjene pnevmatike so udobnejše in primerne za uporabo na prostem, pomanjkljivost je, da se lahko predrejo.

Pravilna nastavitev vašega rolatorja

Rolator se lahko uporablja pravilno, če je pravilno nastavljen. Pri napačno nastavljenem rolatorju tvegate hojo z dvignjenimi rameni, kar lahko povzroči bolečine v vratu in ramenih. Na srečo je pravilna nastavitev rolatorja zelo preprosta:

  • Stojte vzravnani in pustite, da vam roke visijo ob straneh
  • Ročaji morajo biti v tem položaju poravnani (na višini) z zapestji
  • Če temu ni tako, lahko ročaje enostavno nastavite višje ali nižje.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart