Nasveti, kako vašo hladilno torbo ohraniti čim dlje hladno.

Ko se bliža poletje, nestrpno čakamo na priložnost, da se spet odpravimo na zabavne izlete. Dan na plaži, pustolovščina na kampiranju ali prijetna peka na žaru s prijatelji; spet je vse mogoče. In seveda na teh izletih ne sme manjkati dobri hladilni zaboj ali hladilna torba. Kako pa zagotoviti, da bo vaša hladilna torba ostala hladna dlje časa? Na srečo imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, da boste lahko uživali in izkoristili svojo hladilno torbo tudi v najbolj vročih dneh.

 1. Izberite pravo hladilno torbo
  Hladilna torba je običajno izolirana in zato hrani tako toploto kot mraz. Upoštevajte, da vrsta izolacije močno vpliva na učinkovitost hlajenja torbe. Učinkovitost hlajenja hladilne torbe je močno odvisna od njene kakovosti. Če izberete poceni torbo z malo izolacije ali brez nje, obstaja velika verjetnost, da bo zmogljivost razočarala v primerjavi s hladilno torbo ugledne premium znamke. Na kakovost hladilne torbe najbolj vpliva vrsta izolacije. Za najboljšo učinkovitost hlajenja je zelo priporočljiva torba z izolacijsko plastjo.

Poleg želene vsebine vašega hladilnega boksa ali hladilne torbe je pomembno tudi, da preostali prostor čim bolj napolnite z ledom ali hladilnimi elementi, da bo prostor čim manj prezračen. Zrak se segreje veliko hitreje, zato po nepotrebnem izgubite hladilno zmogljivost. Pogosta napaka je torej uporaba prevelike hladilne torbe ali hladilne skrinje, pri čemer nastane veliko praznega prostora (zraka), kar drastično zmanjša hladilno zmogljivost.

Idealen pogoj za odlično delujočo hladilno torbo je torej ⅓ del vsebine in ⅔ del ledu ali hladilnih elementov (hladilnih vložkov). To je seveda idealno stanje, ki ga v praksi pogosto ne dosežemo, a bolj ko to upoštevate, boljša je učinkovitost hlajenja.

 1. Predhodno ohladite hladilnik
  Če je vaša hladilna torba shranjena na toplem, kot je podstrešje, prtljažnik, garaža ali lopa, bo absorbirala in zadrževala toploto iz okolja. Če se nato uporablja hladilna škatla ali hladilna torba za hlajenje hrane ali pijače, je treba najprej odstraniti (zmanjšati) toploto, shranjeno v hladilni torbi, saj lahko tako led ali hladilni elementi delujejo veliko bolj učinkovito. Na kratko: če torbe ne ohladite izgubite zmogljivost hlajenja, hrana in pijača pa ostaneta krajši čas hladni.

Da bi kar najbolje izkoristili svojo hladilno torbo, je priporočljivo, da jo večer pred uporabo postavite na relativno hladno mesto, najbolje z vrečko ledu ali ohlajenim hladilnim vložkom v notranjosti, da zmanjšate ujeto toploto. Posledično hladilna torba takoj naslednji dan začne hladiti.

Ta nasvet je še posebej uporaben v situacijah, ko v hladilni torbi hranite led ali če bo hladilna torba uporabljena več dni.

 1. Vsebino predhodno ohladite
  Pred uporabo hladilne torbe postavite pijačo ali hrano v hladilnik ali zamrzovalnik. Če je vsebina vaše hladilne škatle že hladna, bodo led ali hladilni elementi zdržali dlje, saj lahko vsebino takoj ohladite.
 2. Ohranjajte vaš hladilnik hladen med uporabo
  Če je mogoče, poiščite hladen in senčen prostor za svojo hladilno torbo, medtem ko je v uporabi. Hranite ga stran od neposredne sončne svetlobe, da bodo led ali hladni obkladki zdržali dlje. Hladilnika ne odpirajte več, kot je nujno potrebno, in zaprite zapahe, ko ga ne uporabljate, da čim dlje zadržujete toploto.

Za povečanje hladilne zmogljivosti vaše hladilne skrinje ali hladilne torbe priporočamo uporabo ledu ali hladilnih elementov (vložkov). Prepričajte se tudi, da so ledeni bloki ali hladilni elementi nameščeni na izdelke, saj hladen zrak potone navzdol in se zato učinkovitost hlajenja izboljša, ko jih položite na vrh.

 1. Svojo hladilno škatlo uporabljajte pametno
  Če je možno, hladilno skrinjo ali hladilno torbo postavite na čim bolj hladno mesto, najbolje v senco. Z zaščito hladilne torbe pred neposredno sončno svetlobo bodo led ali hladilni elementi ohranili hladilno skrinjo ali hladilno torbo dlje časa hladno. Prav tako čim manj odpirajte hladilno torbo, saj vsakič, ko odprete hladilno skrinjo ali hladilno torbo, hladen zrak uide, v hladilno torbo pa vstopi topel zrak, kar negativno vpliva na učinkovitost hlajenja.

Če ste uporabili ledene kocke, pustite stopljeno vodo v hladilniku. Ker vlaga hladi bolje kot zrak in vaši izdelki ostanejo hladni dlje, je priporočljivo pustiti staljeno vodo v torbi. Če imate živila ali druge izdelke, za katere izrecno ne želite, da se zmočijo, jih položite v vrečko ali košaro.

Za hladilne torbe ali nahrbtnike so zelo učinkoviti ledeni vložki, ki jih je mogoče ponovno zamrzniti, ali hladilne podloge, ne da bi se zaradi taljenja ledu vse zmočilo.

S temi nasveti poskrbite, da bo vsebina vaše hladilne torbe čim dlje hladna, da boste med različnimi aktivnostmi dlje uživali v ohlajenih pijačah in sveži hrani.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart