Gibanje krepi mišice

Redna telesna dejavnost izboljša telesno in psihosocialno zdravje: krepi mišice, vpliva na zdravje kosti, ohranja psihofizične in funkcionalne sposobnosti telesa, krepi imunski sistem ter vpliva na dober spanec. Samostojnost pri gibanju pomeni neodvisnost pri opravljanju življenjskih potreb, omogoča vzdrževanje stikov in druženje, zato preprečuje osamljenost ter zmanjša stres.

Za starostnika so priporočljive vaje za ohranjanje mišične moči, vaje za gibljivost, ravnotežje in aerobne dejavnosti, kot so hoja, hoja po stopnicah, tek, kolesarjenje, ples, planinarjenje, tek na smučeh, plavanje, aerobika. Telesna vadba naj bo prilagojena zdravstvenemu stanju in sposobnostim posameznika. Takoj jo prekinemo, če začutimo bolečine ali pritisk v prsih, vratu, ramenih, rokah, če občutimo slabost ali omotico, če nas oblije mrzel pot, se pojavijo krči v mišicah, če občutimo močnejšo bolečino v sklepih, gležnjih, podplatih ali nogah.

Procesi staranja vplivajo na oslabelost (atrofijo) skeletnih mišic, krhkost kosti in obrabo hrustanca. Gibanje je odvisno od delovanja živčnega sistema, zato so pri poškodbah možganov in hrbtenjače ter pri nekaterih obolenjih, kot so Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, demenca, možganska kap, mogoče motnje gibanja.

Samostojnost pri gibanju vzdržujemo z redno hojo v varnem okolju (namestimo ograjo, držala). Za varno in stabilno hojo je pomembna dobra obutev, ki mora biti ustrezne velikosti, mehka, z nizko peto, opetnikom in višjim delom v predelu narta, da ima stopalo oporo. Podplat naj bo nedrseč. 

Osebi, ki ima motnje v ravnotežju, nestabilno hojo ali druge motnje pri hoji, dajemo oporo tako, da se nas oprime. Prilagodimo se njenemu ritmu hoje. Pripomočki, kot so sprehajalna palica, bergle in hodulja, povečajo stabilnost, dajejo oporo in zmanjšajo obremenitev sklepov (kolka, kolena, gležnja).

Sprehajalne palice so različnih oblik, lahko so nastavljive. Sprehajalna palica naj bo lahka in z anatomsko oblikovanim ročajem. Palice s tremi ali štirimi nogami omogočajo večjo stabilnost, vendar lahko ovirajo hojo v ozkih prehodih. Primerno višino določimo tako, da je v stoječem položaju komolec pokrčen pod kotom 30 stopinj. Sprehajalno palico čistimo in zamenjamo gumasto kapico (»natik«), ko se obrabi. Pri hoji hkrati premikamo palico in bolečo nogo.

Bergle so primernejše za mlajše osebe, ki imajo dobro koordinacijo in moč v zgornjem delu telesa, za starejše so primernejše palice in hodulje. Višino bergel nastavimo enako kot pri sprehajalni palici. Bergel ne smemo uporabiti za posedanje ali vstajanje, ker se lahko spodmaknejo in oseba pade. Damo ji jih šele, ko stoji, vzamemo pa, tik preden se usede. Za varno hojo pomaknemo berglo približno 30 centimetrov pred korak in 15 centimetrov ob zunanji strani telesa. Bergle čistimo in zamenjamo gumasto kapico (»natik«), ko se obrabi.

Hodulja je pripomoček, ki omogoča stabilno hojo. Na voljo so hodulje s kolesi in brez njih pa tudi zložljive hodulje, ki so primerne za potovanja. Hodulje s kolesi in rolatorji imajo zavoro ter omogočajo večji prenos teže na roke namesto na noge, zato so primerne pri bolečinah v nogah.

Hoduljo nastavimo na primerno višino enako kot pri sprehajalni palici. Za varno hojo jo premikamo približno en korak pred seboj, zatem vstopimo v hoduljo (najprej s šibkejšo ali poškodovano nogo). Hodulja ni primerna za hojo po stopnicah. Redno jo čistimo in pregledujemo. Zavore morajo delovati brezhibno.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Shopping Cart